Szkoła Podstawowa im. Królowej Jadwigi w Dębinie witamy na naszej stronie internetowej

Aktualności

01 marca 2022 18:42 | Aktualności

Relacja z projektu „e-Twinner Chefs”

Kuchnie świata to zarówno bogactwo aromatów, różnorodność potraw, jak też intensywność doznań smakowych. Korzystanie z kuchni innych narodowości rozbudza naszą kulinarną kreatywność, każdy region świata bowiem ma do zaproponowania coś innego. Polacy chociaż przywiązani do swoich tradycyjnych potraw, chętnie jedzą przysmaki innych narodów.

Słownictwo związane z jedzeniem i przygotowywaniem potraw jest natomiast jednym z głównych obszarów tematycznych w nauczaniu języka angielskiego.

Chęć poszerzenia wiedzy na temat kultury żywieniowej różnych krajów, pokazanie na czym polega tradycyjna kuchnia polska,pogłębienia umiejętności językowych,  oraz zaprezentowanie swoich umiejętności w zakresie posługiwania się narzędziami TIK to powody, dla których klasy V-VI wyruszyły w kulinarną podróż z projektem eTwinning „eTwinner Chefs”.

Naszymi partnerami były szkoły z Turcji, Francji, Węgier i Rumunii.

Każdy z partnerów zaprezentował tradycyjne potrawy swojego kraju, a uczniowie przygotowali menu złożone z przystawki, zupy, drugiego dania, deseru i napoju. Oto nasze prezentacje:

TraditionalPolish dishes

Menu

Wynikiem naszej współpracy jest e-book Traditionaldesserts, gdzie uczniowie nie tylko opisali, ale również opowiedzieli w jaki sposób przygotować tradycyjne desery swoich krajów.

Prawdziwym wyzwaniem było nagranie krótkich filmów video, w których pokazujemy jak krok po kroku przygotować wybrane potrawy naszych kuchni. Trzeba przyznać, że nasi kucharze to profesjonaliści i świetnie posługują zarówno narzędziami kuchennymi, jak i językiem angielskim.

Przepis na: Sałatka jarzynowa, Pierogi ruskie

Przeczytano: 577 razy. Wydrukuj|Do góry

Zdjęcia: