01 marca 2022 18:42 | Aktualności
Kuchnie świata to zarówno bogactwo aromatów, różnorodność potraw, jak też intensywność doznań smakowych. Korzystanie z kuchni innych narodowości rozbudza naszą kulinarną kreatywność, każdy region świata bowiem ma do zaproponowania coś innego. Polacy chociaż przywiązani do swoich tradycyjnych potraw, chętnie jedzą przysmaki innych narodów.
Słownictwo związane z jedzeniem i przygotowywaniem potraw jest natomiast jednym z głównych obszarów tematycznych w nauczaniu języka angielskiego.
Chęć poszerzenia wiedzy na temat kultury żywieniowej różnych krajów, pokazanie na czym polega tradycyjna kuchnia polska,pogłębienia umiejętności językowych, oraz zaprezentowanie swoich umiejętności w zakresie posługiwania się narzędziami TIK to powody, dla których klasy V-VI wyruszyły w kulinarną podróż z projektem eTwinning „eTwinner Chefs”.
Naszymi partnerami były szkoły z Turcji, Francji, Węgier i Rumunii.
Każdy z partnerów zaprezentował tradycyjne potrawy swojego kraju, a uczniowie przygotowali menu złożone z przystawki, zupy, drugiego dania, deseru i napoju. Oto nasze prezentacje:
Wynikiem naszej współpracy jest e-book Traditionaldesserts, gdzie uczniowie nie tylko opisali, ale również opowiedzieli w jaki sposób przygotować tradycyjne desery swoich krajów.
Prawdziwym wyzwaniem było nagranie krótkich filmów video, w których pokazujemy jak krok po kroku przygotować wybrane potrawy naszych kuchni. Trzeba przyznać, że nasi kucharze to profesjonaliści i świetnie posługują zarówno narzędziami kuchennymi, jak i językiem angielskim.
Przepis na: Sałatka jarzynowa, Pierogi ruskie